martes, 19 de mayo de 2020

DOBBLE MUSICAL

¡Hola!

Hoy os presento el juego dobble (o quizá también lo conocéis como Spot it), adaptado a los símbolos musicales. 

Para comenzar, es un juego basado en 58 cartas con 8 símbolos por cada carta. Estos símbolos se van repitiendo en diversas cartas y de ahí, se construye la dinámica del juego.

Existen diversas formas de jugar:

- Una de ellas tiene como objetivo ser el primero/a en quedarse sin cartas. Por tanto, empezamos con todas las cartas repartidas entre los jugadores/as (máximo 4, porque si no se hace muy corta la partida) y una de las cartas boca arriba en el centro de la mesa (o el espacio donde juguemos). Cada jugador/a coge sus cartas de forma apilada de manera que solamente pueda ver los símbolos de la primera carta. Entonces, el jugador/a que tenga en su primera carta un símbolo igual a alguno de la carta situada encima de la mesa deja su carta encima mencionando el nombre del símbolo. Por ejemplo, si yo en mi primera carta tengo el dibujo de un piano y en la carta situada encima de la mesa también hay un piano, soltaré mi carta y diré: "¡PIANO!". Así, los símbolos que marcarán la partida en ese momento serán los que haya en la carta que yo he soltado. Y así, hasta que alguien se queda sin cartas, que será el ganador/a. 

- Otra variante es hacer el mismo juego pero a la inversa. Es decir, todas las cartas están apiladas en el centro de la mesa y cada niñ@ empieza con una sola carta. Si algún símbolo de la carta del niñ@ coincide con algún otro de la primera carta del pilón, éste/a coge la carta mencionando el nombre del símbolo. Así pues, el objetivo es reunir el mayor número de cartas posible. 

- Otra forma de jugar es como el típico juego de "la patata caliente" o "la bomba", porque cada jugador/a tendrá solamente una carta en su mano, enseñándola a los compañer@s de juego, el/a que más rápido visualice un objeto igual al suyo, le pasa su carta al dueño/a de la carta con ese símbolo y coge otra del montón. Pierde el último que tenga más cartas, porque es como si "la bomba explotase". (En esta forma de jugar pueden jugar más de 4 personas). 

- La última forma de jugar consiste en que cada jugador/a tiene una carta en sus manos y las que sobran se encuentran apiladas en el centro de la mesa. Se trata de observar las cartas de l@s compañer@s y encontrar un símbolo igual que el suyo en la carta situada en el centro de la mesa para que mi compañer@ se "coma" esa carta. Así, gana quien tiene menos cartas. 

De esta manera, se trata de un juego con múltiples beneficios puesto que con él podemos trabajar la habilidad visual, la coordinación, la atención, los reflejos, la percepción y la velocidad de procesamiento. 

Así pues, podéis encontrar la plantilla recortable en el siguiente enlace: https://drive.google.com/file/d/13O21LCB1t0rxegkc8Je4zkzX3fSl67rt/view?usp=sharing

¡Espero que os guste!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Hola!

Avui us presento el joc dobble (o potser també el coneixeu com Spot it), adaptat als símbols musicals.

Per començar, és un joc basat en 58 cartes amb 8 símbols per cada carta. Aquests símbols es van repetint en diverses cartes i d’aquí, es construeix la dinàmic del joc.

Existeixen diverses maneres de jugar:

- Una d’elles té com objectiu ser el primer/a en quedar-se sense cartes. Per tant, comencem amb totes les cartes repartides entre els jugadors/es (màxim 4, perquè si no es fa molt curta la partida) i una de les cartes cap amunt en el centre de la taula (o l’espai on juguem). Cada jugador/a agafa les seves cartes de manera apilada de forma que només podem veure els símbols de la primera carta.  Llavors, el jugador que tingui a la seva primera carta un símbol igual a algun de la carta situada a sobre de la taula deixa la seva carta a sobre mencionant el nom del símbol. Per exemple, si jo a la meva primera carta tinc el dibuix d’un piano i a la carta situada a sobre de la taula també hi ha un piano, deixaré la meva carta i diré “PIANO!”. Així, els símbols que marcaran la partida en aquell moment seran els que hi hagi a la carta que jo he deixat. I així, fins que algú es queda sense cartes, que serà el guanyador/a.

- Una altra variant és fer el mateix joc però a la inversa. És a dir, totes les cartes estan apilades en el centre de la taula i cada nen/a comença amb una sola carta. Si algun símbol de la carta del nen/a coincideix amb algun altre de la primera carta de la pila, aquest/a agafa la carta mencionant el nom del símbol. Així doncs, l’objectiu és reunir el major número de cartes possible.

- Una altra forma de jugar és com el típic joc de “la patata calenta” o “la bomba”, perquè cada jugador/a tindrà només una carta a la seva mà, ensenyant-la als seus companys/es de joc, qui més ràpid visualitzi un objecte igual al seu, passarà la seva carta al propietari/a de la carta amb aquell símbol i agafa una altra de la pila. Perd l’últim que tingui més cartes, perquè és com si “la bomba explotés”. (En aquesta forma de jugar poden jugar més de 4 persones).

- L’última forma de jugar consisteix en que cada jugador/a té una carta a les seves mans i les que sobren es troben apilades en el centre de la taula. Es tracta d’observar les cartes dels companys/es i trobar un símbol igual que el seu a la carta situada en el centre de la taula, perquè el meu company/a es quedi amb aquella carta. Així, guanya qui té menys cartes.

D’aquesta manera, es tracta d’un joc amb múltiples avantatges, doncs amb ell podem treballar l’habilitat visual, la coordinació, l’atenció, els reflexos, la percepció i la velocitat de processament.

Així doncs, podeu trobar la plantilla retallable al següent enllaç: https://drive.google.com/file/d/13O21LCB1t0rxegkc8Je4zkzX3fSl67rt/view?usp=sharing

Espero us agradi!




lunes, 11 de mayo de 2020

LA MÁQUINA DE SUMAR

¡Hola!

Continuando con las sumas hoy os muestro un juego muy divertido para l@s pequeñin@s.

Se trata de una "máquina de sumar", compuesta por dos tubos y una caja al final. En uno de los tubos introducimos las bolas del primer número que queremos sumar (con su tarjetita correspondiente) y en el otro tubo introducimos el otro número que queremos sumar (con su tarjeta también) y estas bolitas caen en la caja final en la que contamos la cantidad de bolas total, respondiendo a la suma. 

Les encanta porque en base a la máquina, se puede producir un juego simbólico (pueden imaginarse como operadores/as de una fábrica, dependientes/as en una tienda...)  en el que continuamos aprendiendo significativamente y ¡sin darnos cuenta! 

Lógicamente, solamente puedo compartir con vosotros las tarjetas de los números, pero "fabricar" nuestra propia máquina de sumas es muy, muy fácil. Para ello, necesitamos:

- Una caja (no hace falta que sea tan grande como la que he usado yo).
- Dos tubos sobrantes de las servilletas o papel del wc.
- Pintura acrílica (si queremos darle nuestro toque divertido).
- Goma eva (para hacer las letras, aunque se puede utilizar cartulina o papel).
- Cartulina (para decorarla con números si es que lo deseáis).
- Una caja un poco más pequeña (para colocarla debajo y que funcione como recolecta de bolas -no es imprescindible-, pero me parece práctica) 
- Bolitas de colores (podéis hacerlas vosotr@s mism@s con papel, o utilizar tapones de botellas o cualquier otro material que se os ocurra). 
- Tarjetas con los números (que podéis encontrar en el enlace de debajo). 
- Pegamento.
- Tijeras.
- Cúter. 
- Pincel. 

Así, el procedimiento que seguimos para elaborar nuestra propia máquina de sumas es el siguiente:

- Pintamos la caja principal con pintura acrílica (yo le he dado dos capas). 
- Recortamos números en cartulinas de colores y los enganchamos a la caja en diferentes direcciones (opcional).
- Recortamos la goma eva con las letras para personalizar nuestra máquina (podemos poner "máquina de sumas" como he hecho yo o nuestro nombre o ¡incluso inventarnos un nombre para ella!) y las enganchamos a nuestra máquina. 
- En la parte superior de la caja hacemos dos agujeros de la medida de los tubos que vayamos a utilizar.
- Pintamos los tubos de servilleta o de wc con pintura acrílica.
- Una vez secos, hacemos dos cortes en las partes laterales de los agujeros del tubo que nos permitan aguantar las tarjetas de los números.
- Introducimos los tubos en los agujeros de la caja que hemos hecho anteriormente. 
- Enganchamos la caja pequeña con pegamento en la parte baja de la caja principal. 

¡Y ya podemos empezar a jugar! 

¡Espero que os guste mucho y os animéis a hacerla!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hola!

Continuant amb les sumes avui us ensenyo un joc molt divertit pels petitons/es.

Es tracta d’una “màquina de sumar”, composada per dos tubs i una capsa al final. En un dels tubs introduïm les boletes del primer número que volem sumar (amb la seva targeta corresponent) i en l’altre tub introduïm l’altre número que volem sumar (amb la seva targeta també) i aquestes boletes cauen a la capsa final en la que comptem la quantitat de boles total, responent  a la suma.

Els encanta perquè en base a la màquina, es pot produir un joc simbòlic (poden imaginar-se com operadors/es d’una fàbrica, dependents/es d’una botiga…) en el que continuem aprenent significativament i sense adonar-nos!

Lògicament, només puc compartir amb vosaltres les targetes dels números, però “fabricar” la nostra pròpia màquina de sumes és molt, molt fàcil. Per tant, necessitem:

- Una capsa (no cal que sigui tan gran com la que he utilitzat jo).
- Dos tubs sobrants dels tovallons o paper del wc.
- Pintura acrílica (si volem donar-li el nostre toc divertit).
- Goma Eva (per fer les lletres, encara que podem utilitzar cartolina o paper).
- Cartolina (per decorar-la amb números si ho desitgeu).
- Una capsa una mica més petita (per col·locar-la a sota i que funcioni com recol·lecta de boletes -no és imprescindible- però em sembla pràctic).
- Boletes de colors (podeu fer-les vosaltres mateixos/es amb paper o utilitzar taps d’ampolles o qualsevol altre material que us vingui al cap).
- Targetes amb els números (que podeu trobar a sota). 
- Barra d’enganxar.
- Tisores.
- Cúter.
- Pinzell.

Així, el procediment que seguim per elaborar la nostra pròpia màquina de sumes és el següent:

- Pintem la capsa principal amb pintura acrílica (jo he donat dues capes).
- Retallem números en cartolines de colors i els enganxem a la capsa en diferents direccions (opcional).
- Retallem la goma eva amb les lletres per personalitzar la nostra màquina (podem posar “màquina de sumes”, com he fet jo o el nostre nom o inclús inventar-nos un nom per ella!) i les enganxem a la nostra màquina.
- A la part superior de la capsa fem dos forats de la mesura dels tubs que utilitzarem.
- Pintem els tubs de tovallons o de wc amb pintura acrílica.
- Una vegada secs, fem dos talls a les parts laterals del forat dels tubs que utilitzem que ens permetin suportar les targetes. 
- Introduïm els tubs en els forats de la capsa que hem fet anteriorment.
- Enganxem la capsa petita amb la barra d’enganxar a la part de sota de la capsa principal.

I ja podem començar a jugar!

Espero que us agradi molt i us animeu a fer-la!





 



Enlace en el que podéis encontrar las tarjetas con los números: https://drive.google.com/file/d/1G6z_-pRfLWokvFBOFZwKy4mlmT1mF1A6/view?usp=sharing

Enllaç on podeu trobar les targetes amb els números: https://drive.google.com/file/d/1G6z_-pRfLWokvFBOFZwKy4mlmT1mF1A6/view?usp=sharing

sábado, 9 de mayo de 2020

JUEGO DE SUMAS

¡Hola!

Hoy os traigo un juego de sumas para l@s pequeñin@s y de primer ciclo. 

En la plantilla que adjunto veréis peces con diversos números, los podéis imprimir tantas veces como queráis para hacer más rico el juego. Se trata de poner todos los peces boca abajo y empezar cogiendo dos. Jugamos por turnos y sumamos los números que nos salgan en estos dos peces;  "gana" quien en una ronda de tres partidas haya obtenido el resultado más alto en sus sumas. 

Tenéis la posibilidad de imprimir los números hasta el 10 o hasta el 20, según el nivel de vuestr@s pequeñ@s y además, la plantilla de los peces es de color blanca porque así tenéis la opción de personalizar vuestro propio juego ¡coloreándolo como queráis!

Variante 1: si creéis que podéis aumentar el nivel, en vez de elegir dos peces, elegimos tres, cuatro o los que consideremos necesarios y hacemos la suma tantos como hayamos elegido.

Variante 2: también puede jugarse con restas y multiplicaciones (para niveles más altos).

En mi opinión, aprender jugando es más significativo y permanente, así que en esta caso,  ¡l@s niñ@s se lo pasan pipa mientras suman! 

--------------------------------------------------------------------

Hola!

Avui us porto un joc de sumes pels més petits/es i de primer cicle. 

A la plantilla que adjunto veureu peixos amb diferents números, els podeu imprimir tantes vegades com vulgueu per fer més ric el joc. Es tracta de posar tots els peixos cap per avall i començar agafant dos. Juguem per torns i sumem els números que ens surtin en aquests dos peixos; "guanya" qui en una ronda de tres partides hagi obtingut el resultat més alt a les seves sumes.

Teniu la possibilitat d'imprimir els números fins el 10 o fins el 20, segons el nivell dels vostres petits/es i a més, la plantilla dels peixos és de color blanca perquè així teniu l'opció de personalitzar el vostre propi joc, acolorint-lo com vulgueu!

Variació 1: si creieu que podeu augmentar el nivell, en comptes d'escollir dos peixos, escollim tres, quatre o els que considerem necessaris i fem la suma de tants com hàgim escollit. 

Variació 2: també podem jugar fent restes i multiplicacions (per nivells més alts). 

En la meva opinió, aprendre jugant és més significatiu i permanent, així que en aquest cas, els nens i nenes s'ho passen pipa mentre sumen!







viernes, 8 de mayo de 2020

TWISTER MUSICAL

¡Hola!

Para estrenar este blog os comparto las plantillas de un juego que a mi personalmente me gusta mucho. Se trata del típico juego "Twister" pero se juega con los dedos y el tablero en vez de estar formado por colores, ¡lo está por figuras rítmicas! De esta manera, acercamos a nuestr@s alumn@s al aprendizaje rítmico, la familiarización con las figuras y si lo deseamos ¡incluso los tempos que ocupa cada figura!

En las plantillas encontramos dos dados y el tablero. Tenemos que imprimirlo y montarlo para poder jugar. Una vez lo tengamos todo preparado, lanzamos los dos dados a la vez; uno de ellos nos dirá qué dedo tenemos que utilizar y el otro en qué figura rítmica lo tenemos que colocar. Una vez tenemos esta información, utilizamos el tablero con las instrucciones que nos han dado los dados. ¿Sencillo verdad? 

Podéis encontrar la plantilla tanto en castellano como en catalán, de forma totalmente gratuita.

¡Variante!: una vez tengamos la información sobre en qué figura rítmica nos toca poner nuestro dedo, podemos pedir a l@s niñ@s que canten el tempo de esta figura. Por ejemplo, si nos toca la negra, pues cantaremos "TA" = 1 tempo; si nos toca la blanca cantaremos "TAA" = 2 tempos...

Espero que os guste mucho y....¡a divertirse! 





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hola! 

Per estrenar aquest blog us comparteixo les plantilles d'un joc que a mi personalment m'agrada molt. Es tracta del típic joc "Twister" però es juga amb els dits i el taulell en comptes d'estar format per colors, ho està per figures rítmiques! D'aquesta manera, apropem als i les nostres alumnes a l'aprenentatge rítmic, la familiarització amb les figures i si ho desitgem inclús els "tempos" que ocupa cada figura!

A les plantilles trobem dos daus i el taulell. Hem d'imprimir-ho i muntar-ho per poder jugar. Una vegada ho tenim tot preparat, llancem els dos daus a la vegada; un d'ells ens dirà quin dit hem d'utilitzar i l'altre en quina figura rítmica ho hem de col·locar. Una vegada tenim aquesta informació, utilitzem el taulell amb les instruccions que ens han donat els daus. Senzill oi? 

Podeu trobar la plantilla tant en castellà com en català, de manera totalment gratuïta.

Variant!: una vegada tenim la informació sobre en quina figura rítmica ens toca col·locar el nostre dit, podem demanar als i les nenes que cantin el "tempo" d'aquesta figura. Per exemple: si ens toca la negra, cantarem "TA" = 1 tempo; si ens toca la blanca, cantarem "TAA" = 2 tempos...

Espero que us agradi molt i...a divertir-se! 



Enlaces al material // Enllaços al material:






PRESENTACIÓN


¡Hola a tod@s!

Mi nombre es Alegría y soy maestra de educación primaria e infantil.  He decidido crear este blog para compartir mis recursos educativos, reflexionar sobre ello y aportar un poquito de mi en cada publicación.

No voy a engañaros y deciros que mi pasión siempre fue la educación. Bien es cierto que siempre me había gustado pero no llegaba a reconocerla como mi pasión. Poco a poco fui adentrándome y descubriendo todas sus posibilidades y finalmente, puedo decir que amo mi profesión y la elegiría mil veces más.

Me considero una persona flexible, dinámica, con muchas ganas de seguir aprendiendo y con muchísimas ideas en mi cabeza a las que quiero dar forma.

Como aficiones puedo decir que me encanta leer (las personas de mi entorno me llaman devora libros je.je.je), me gusta mucho el cine (todo tipo de géneros) y actualmente estoy descubriendo el mundo del yoga, empezando a considerarlo imprescindible en mi vida.

Así pues, me gustaría que este blog fuera un punto de encuentro y recogida de recursos, reflexiones, actividades, propuestas y opiniones compartiéndolo con tod@s vosotr@s y si lo deseáis, participando también. Porque ¡COMPARTIR ES VIVIR!

Creo firmemente, que entre tod@s podemos crear un mundo mejor y, ¡qué mejor que empezar por lo que mejor sabemos hacer: enseñar, educar y amar!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hola a tothom!

El meu nom és Alegria i sóc mestra d'educació primària i infantil. He decidit crear aquest blog per compartir els meus recursos educatius, reflexionar sobre aquests i aportar una mica de mi en cada publicació.

No us enganyaré dient-vos que la meva passió sempre ha estat l'educació. És cert que sempre m'havia agradat, però no arribava a reconeixer-la com la meva passió. Poc a poc, vaig adentrar-me i vaig anar descobrint totes les seves possibilitats i finalment, puc dir que estimo la meva professió i la tornaria a escollir mil vegades més.

Em considero una persona flexible, dinàmica, amb moltes ganes de continuar aprenent i amb moltes idees al meu cap a les que m'agradaria donar forma.

Com aficions puc dir que m'encanta llegir (les persones del meu entorn em diuen devora llibres je.je.je), m'agrada molt el cinema (tot tipus de gèneres) i actualment estic descobrint el món del ioga, començant a considerar-ho imprescindible a la meva vida.

Així doncs, m'agradaria que aquest blog fos un punt de trobada i recollida de recursos, reflexions, activitats, propostes i opinions, compartint-lo amb tots/es vosaltres i si ho desitjeu, participant també. Perquè COMPARTIR ÉS VIURE!

Penso firmement, que entre tots/es podem crear un món millor i, què millor que començar pel que millor sabem fer: ensenyar, educar i estimar!